Konferencja "Żywienie w chorobie nowotworowej"
piątek, 18 czerwca 2010 09:52

Konferencja naukowo-szkoleniowa zorganizowana została przez Terenowy Oddział Polskiego Stowarzyszenia Pielęgniarek Onkologicznych oraz Zakład Pielęgniarstwa Chirurgicznego Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku. Honorowy patronat nad konferencją objęło Stowarzyszenie Gdańskiej Onkologii oraz Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Gdańsku.

Konferencja składała się z wykładów eksperckich oraz warsztatów. W pierwszym wykładzie  Prof. dr hab. Wiesława Łysiak-Szydłowska zapoznała uczestników z rodzajami i objawami niedożywienia, znaczeniem prawidłowo przeprowadzonego wywiadu żywieniowego oraz badaniami antropometrycznymi i biochemicznymi przydatnymi w ocenie stanu odżywienia. Dr n. med. Sylwia Małgorzewicz zaprezentowała wykład "Kwalifikacje do żywienia pozajelitowego i dojelitowego". Natomiast Pani dr hab. med. Krystyna Serkies przedstawiła analizę zależności między stanem odżywienia pacjenta na występowanie chorób nowotworowych oraz wpływ stanu odżywienia na tolerancję i skuteczność leczenia onkologicznego.

Warsztaty przeprowadzono w trzech grupach. Pierwsza prowadzona przez dr n. med. Janinę Książek, mgr Sylwię Terach oraz mgr Iwonę Biadacz  mogła ocenić swoje BMI oraz poziom tkanki tłuszczowej z wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń dostępnych na rynku. Uczestnikom drugiej grupy warsztatowej prowadzonej przez mgr Grażynę Waleńską i  mgr Aleksandrę Bialik przedstawiono zasady przygotowywania i podawania gotowych preparatów do żywienia pozajelitowego firmy Baxter. Grupie trzeciej, pod przewodnictwem mgr Anny Kosowskiej i Beaty Jakusik, zaprezentowano nowo wprowadzone do użytku produkty żywieniowe firmy Nutricia.


zywienie_1
zywienie_1